Vleesvliegen

Vleesvliegen zijn over het algemeen metaalglanzend blauw of groen. In Nederland komen ongeveer 80 soorten voor. Zeer algemeen zijn de vleesvliegen van het geslacht Calliphora en de groen- of koperkleurige keizervliegen van het geslacht Lucilia.

Hoe snel ontwikkelen vleesvliegen?

Vleesvliegen leggen hun eitjes bij voorkeur op dode dieren maar ook wel op vlees in de keuken, in uitwerpselen of ander rottend materiaal. De wijfjes kunnen de geur hiervan op 5 kilometer afstand herkennen. De mannetjes daarentegen hebben een voorkeur voor bloemen. Heeft een wijfjesvleesvlieg een geschikte voedselbron gevonden dan zet ze hierop honderden eitjes af.
Na slechts 1 dag komen de larven (maden) uit de eitjes.
De maden zijn lichtschuw en kruipen weg naar donkere plaatsen (onder tapijten, in spleten e.d.). Na 6 tot 12 dagen zijn de maden volgroeid en verlaten ze meestal het aas om zich in de grond in te graven en aldaar te verpoppen. Afhankelijk van de temperatuur, komen de volwassen vliegen tussen de 8 en 13 dagen tevoorschijn.

Vleesvliegen weren en en bestrijden

blauwe vleesvlieg

Vleesvliegen kunnen ziekteverwekkende organismen zoals virussen en bacterien verspreiden en vlees en vleeswaren door verontreiniging (eitjes, uitwerpselen) onbruikbaar maken. Maar in de natuur fungeren vleesvliegen als opruimers van afval en kadavers en dienen ze als voedsel voor andere dieren.
Bij overlast van vleesvliegen verdient het aanbeveling om de ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten te houden of van horren te voorzien, vlees en vleeswaren koel en afgedekt bewaren, afval tijdig te verwijderen, tafels, vloeren, wanden, machines e.d. goed schoon te houden en eventuele dode dieren snel afvoeren.

kamervlieg

Vleesvliegen in huis

Mocht de overlast van binnenshuis komen, dan moet men de broedplaats(en) opsporen, dode dieren, vleesafval e.d. verwijderen en de plaatsen waar de maden zich ontwikkelen goed schoonmaken.
Indien nodig de broedplaatsen plaatselijk (laten) behandelen met een insecticide.

Problemen met vleesvliegen?

Heeft u overlast of hinder van vleesvliegen of andere plaagdieren?
Twijfel niet en neem contact met ons op! Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte oplossing te vinden voor uw vliegenprobleem!

Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.
mega-des logo

 

Telefoon: 0320-286900
Email: info@megades.nl


Deze website is een initiatief van
Mega-Des Plaagdierbeheersing
Megades Plaagdierbeheersing

Links