Kleermot

Tineola bisselliella, Hummel

Kleermotten bestrijden

Tineola bisselliellaDe kleermot is de meest bekende en tevens meest gevreesde soort mot, dit is namelijk de mot die de schade aan o.a. wollen kleding en huiden veroorzaakt.
Vaak denkt men te kunnen volstaan met het doodslaan van de kleine motjes (7-8 mm, spanwijdte 11-17 mm), dat is echter veruit onvoldoende om schade door vraat door de kleermot te voorkomen.
Het is namelijk niet de volwassen mot die voor de schade zorgt, maar de larve van deze mot.

Uiterlijk en leefwijze van kleermotten

De larve van de kleermot is ca. 1 cm. lang en is vuilwit van kleur, de eitjes worden door de wijfjes in de periode juli/augustus afgezet, circa 50-100.
Hierbij heeft zij een voorkeur voor vouwen van kleding, tapijtharen, huiden, kamgaren en vilt, uit de eitjes komen de larven tevoorschijn die vrijwel onmiddellijk een cocon spinnen en daarin verpoppen, eind maart komt de volwassen mot vrij.
Bij kamertemperatuur ontwikkelt deze nieuwe generatie zich binnen 3 maanden (4 generaties per jaar), maar zelfs in onverwarmde ruimten ontwikkelen zich 2 generaties per jaar. de kleermotten kunnen binnenin gebouwen dus het hele jaar door, in de verschillende stadia van ontwikkeling worden aangetroffen.

Hoe bestrijd ik kleermotten?

De bestrijding van de kleermot vindt plaats door het schoonhouden en regelmatig luchten van de kleding, ook is van belang dat de kleding niet te dicht op elkaar hangt.
Wanneer u kleding opslaat, gebruik dan goedsluitende zakken, kisten of kasten.
Indien de motten zich in een kast bevinden dienen ook de naden en kieren behandeld te worden.
Hiervoor dient een bestrijdingsmiddel gebruikt te worden.
Wanneer er met bestrijdingsmiddelen gewerkt gaat worden is het raadzaam hier een professional voor in te huren die weet hoe er veilig en verantwoord gewerkt kan worden met de biocide.
Let ook op vloerkleden, opgezette dieren en andere stoffen waar dierlijke of plantaardige materialen in zijn verwerkt.

Heeft u vragen over kleermotten?

Heeft u behoefte aan meer informatie over kleermotten of ander ongedierte?
Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Deze website is een initiatief van
Mega-Des Plaagdierbeheersing
Megades Plaagdierbeheersing

Links