Witvoetmier

Technomyrmex albipes, Smith,F

Hoe ziet een witvoetmier eruit?

witvoet mierDe witvoetmier is een glanzende zwarte mier van 2 tot 3 mm lang met witte poten,
de koninginnen hebben hetzelfde uiterlijk en zijn niet te onderscheiden van de werksters

Waar komen witvoetmieren voor?

Witvoetmieren komen in Nederland niet buiten voor omdat zij een voorkeur hebben voor temperaturen rond de 30C.
Ze geven de voorkeur aan warme soms vochtige plaatsen daarom moet men ze meestal zoeken in videorecorders, TV, rookmelders of inbraakalarm, meterkasten, ketelhokken etc.
Witvoetmieren houden van zoet en zijn daarom moeilijk te bestrijden omdat ze in overdekte (botanische) tuinen en tropische kassen vaak leven van honingdauw die door luizen geproduceerd wordt.
Tegenover indringers in hun territorium zijn witvoetmieren erg agressief. (sluipwespen worden t/m het laatste exemplaar uitgemoord en opgegeten)
Naast honingdauw leven witvoetmieren ook van insecten waaronder ook andere mierensoorten.
Insecten die in de bodem leven laten de mieren meestal met rust.

Witvoetmieren zijn gevaarlijk voor de volksgezondheid!

Witvoetmieren dragen bacterien bij zich en zijn zeer ongewenst in de levensmiddelenindustrie en gezondheidszorg.
Ze verzamelen voedsel en vinden hun spoor d.m.v. geuren die de verkenners hebben achtergelaten.

Hoe kan ik Witvoetmieren weren en bestrijden?

Na een grondige inspectie en inventarisatie in het object kan een bestrijdingsplan worden opgezet. De bestrijding wordt uitgevoerd d.m.v. een gel hierin zit een lokstof waar de witvoetmieren van eten en deze stof nemen ze mee naar het nest en daar worden vervolgens de larven en koninginnen vergiftigd.
Na 6 weken vindt er een controle plaats om te kijken of er opname is en het aantal witvoetmieren afneemt. Een goede hygiene tijdens deze behandeling is een vereiste, alles goed schoonmaken, voedsel in gesloten bussen en potten bewaren zodat de witvoetmieren daar niet bij kunnen komen.

Plan van aanpak tegen witvoetmieren:

witvoet mier (onder microscoop)Voor een succesvolle bestrijdingsactie in een flat, rijtjeswoning of bedrijf, is het van belang dat alle aangrenzende ruimtes behandeld worden om zo een snelle herbesmetting te voorkomen.
Laat de mieren met rust en ga ze niet bestrijden met spuitbussen of mierenpoeder hierdoor verspreidt u de mieren en maakt u de plaag alleen maar erger.
Een kolonie witvoetmieren bestaat uit meerdere koninginnen (soms wel 50% van de populatie) en ze verhuizen snel of splitsen de kolonie eenvoudig in meerdere “families” op.

Beheersplan tegen witvoetmieren

De witvoetmier komt in Nederland soms in woningen voor maar vooral in dierentuinen, tropische kassen, en botanische tuinen.
Omdat er zoveel koninginnen in een kolonie zitten en een kolonie zich erg makkelijk opsplitst in meerdere volkjes, is een bestrijding tegen de witvoetmier zeer moeilijk of zelfs niet te bestrijden.
Vaak blijft een bestrijdingsactie bij het in de hand houden van de plaag om verdere verspreiding en ontwikkeling te voorkomen…..

Heeft u problemen met witvoetmieren?

Heeft u overlast of hinder van witvoet mieren of andere plaagdieren?
Twijfel niet en neem contact met ons op! Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte oplossing te vinden voor uw mierenprobleem!

Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.
mega-des logo

 

Telefoon: 0320-286900
Email: info@megades.nl

Deze website is een initiatief van
Mega-Des Plaagdierbeheersing
Megades Plaagdierbeheersing

Links