Woelrat

Arvicola terrestris, L.

woelrat-1

De “natte” woelrat is een zeer veel voorkomend plaagdier in waterrijke streken in land- en tuinbouwgebieden.
In Zuid-Limburg komen ze echter ook voor op plaatsen die ver van het water verwijderd zijn. Bijnamen voor de woelrat zijn “molmuis” en “zwarte waterrat”.

Een woelrat is te herkennen aan een grijsbruine tot zwart gekleurde vacht en stompe snuit, in de vacht verborgen oren en ogen en een gedrongen bouw.
Een volwassen woelrat kan 15 tot 22 cm lang worden exclusief hun staart van 7 tot 10 cm lengte. De vrouwtjes hebben gemiddeld 3 tot 4 nesten jongen per jaar. Ieder nest heeft ongeveer 4 of 5 jongen die na 3 maanden geslachtsrijp zijn.
Inclusief hun winterslaap leven zij ongeveer 18 maanden.
Binnen die periode kunnen zij echter wel voor een groot aantal nakomelingen zorgen.

Waar leven Woelratten?

Woelratten zijn goede gravers en zeer goede zwemmers. Hun schuilplaatsen zijn dan ook vaak te vinden in waterrijke streken. De schuilplaatsen worden aan de slootkant zelf gegraven en vormen een zeer uitgebreid gangenstelsel (soms van 100 meter). In dit gangenstelsel bevinden zich voorraadkamers en nesten.
Zij leven van de ondergrondse plantendelen van knol- en bolgewassen en wortels.
Zo zijn bijvoorbeeld aardappels, bloembollen, witlof, peen en de wortels van jonge bomen zeer populair. Met name in jonge boomgaarden richten zij dan ook veel schade aan.
Mocht een aantasting zich beperken tot slootkanten en grasvelden en er gaan geen planten dood, dan heeft u last van mollen.

Hoe kan ik woelratten bestrijden?

opgezette woelrat in Bristol museum

Wanneer ontdekt wordt dat er woelratten actief zijn of men wil voorkomen dat zij zich in de buurt vestigen, zullen rietkragen, stro, afval, feitelijk alles dat enige dekking kan bieden bij de slootkanten moeten worden verwijderd.
Het is echter niet aan te bevelen om als niet-deskundige teveel zelf tegen de woelratten te ondernemen.
Woelratten kunnen worden bestreden onder bepaalde omstandigeheden door een vakkundig ongediertebestrijder met een daarvoor toegelaten middel.

Heeft u schade door woelratten?

Heeft u overlast of hinder van woelratten of andere plaagdieren?
Twijfel niet en neem contact met ons op! Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte oplossing te vinden voor uw rattenprobleem!

Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.
mega-des logo

Telefoon: 0320-286900
Email: info@megades.nl

Deze website is een initiatief van
Mega-Des Plaagdierbeheersing
Megades Plaagdierbeheersing

Links