Bruine huismot

Hofmannophila pseudospretella Stainton

waar komt de bruine huismot voor?

Bruine HuismotDe Bruine Huismot wordt ook wel eens Zadenmot genoemd en komt zeer algemeen voor. De larven voeden zich met plantaardige en dierlijke materialen. Ze worden soms op graanzolders, in bakkerijen en in levensmiddelen gevonden, maar veroorzaken de meeste schade aan enigszins vochtig geworden wollen vloerbedekking en wollen stoffen.

Hoe is de ontwikkeling van de bruine huismot?

De bruine huismot heeft op zijn vleugels een drietal zwarte vlekken.
De achtervleugels zijn iets lichter van kleur. waardoor deze moet goed te herkennen is.
De larven zijn geelwit van kleur en worden maximaal 2 cm lang.
In onverwarmde vertrekken treedt een generatie per jaar op.
De motten vliegen van juni tot augustus en worden regelmatig in gebouwen aangetroffen.
De larven ontwikkelen zich in allerlei plantaardige en dierlijke materialen, zoals zaden, graan, kurk, linnen, wol en bont. Ze kunnen zich alleen ontwikkelen in vochtig materiaal bij een hoge relatieve luchtvochtigheid. Men vind ze vooral op rustige en vochtige plaatsen zoals; onder tapijten, onder vloeren en in vogelnesten

Welke schade veroorzaakt de bruine huismot?

bruine huismot larveDe aangerichte schade is soms aanzienlijk; Kleden, vullingen van matrassen en stoelen, gedroogde planten, graanproducten en zelfs linnen boekbanden kunnen worden aangetast. Met name in enigszins vochtige wollen vloerbedekking kan aanzienlijke schade ontstaan; van daaruit kunnen ook aangrenzende houten voorwerpen (plinten, meubels, e.d.) worden beschadigd.

Hoe kan ik de bruine huismot weren en bestrijden?

In de eerste plaats dient het vertrek, waar de motten voorkomen, zo droog mogelijk gehouden te worden, door bij zonnig weer te luchten of droog te stoken.Bruine Huismot-1
Indien er sprake is van lekkage of blijvende vochtige omstandigheden dienen eerst bouwkundige maatregelen te worden genomen.
Tevens dient u de bron op te sporen en die te verwijderen.
Vervolgens kan er door ons, als dat nog nodig is, een bestrijdingsactie worden uitgevoerd om aanwezige motten, larven en eitjes te doden.

Ik heb een plaag van bruine huismotten

Heeft u overlast of hinder van bruine huismotten of andere plaagdieren?
Twijfel niet en neem contact met ons op! Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte oplossing te vinden voor uw mottenprobleem!

Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.
mega-des logo

Telefoon: 0320-286900
Email: info@megades.nl

Deze website is een initiatief van
Mega-Des Plaagdierbeheersing
Megades Plaagdierbeheersing

Links