Vogelmijt

Dermanyssus gallinae DeGeer

Leefwijze van de Vogelmijt

vogelmijtVogelmijten komen in het algemeen voor in kippenhokken en volieres, ze worden ook wel bloedluis, kippenvlo of kippenbloedmijt genoemd.

Ze maken gebruik van de nesten van wilde of tamme vogels en leven als parasiet op deze vogels.
Wanneer zij mensen bijten uit zich dat door ernstige jeuk. Bij kippen veroorzaken zij, wanneer zij in groten getale aanwezig zijn, verzwakking, verminderde ei-productie en zelfs sterfte, ook kunnen zij bij kippen ziektes overbrengen.
Per dag zet het wijfje van de vogelmijt in naden en kieren 3 tot 7 eitjes af, deze eitjes komen na maximaal 2 dagen uit, binnen 10 dagen is het volwassen stadium bereikt. De levensduur is ongeveer 8 weken.
De mijten verspreiden zich via de vogels, maar kunnen zich ook in (verlaten) vogelnesten ophouden en uiteindelijk van onder een dak in een daaronder gelegen slaapkamer een andere bloeddonor opzoeken.

Hoe zien vogelmijten eruit?

Vogelmijten kunnen tot ongeveer 1 mm groot worden en zijn ovaal van vorm. Afhankelijk van de hoeveelheid opgenomen bloed kunnen ze kleurloos zijn tot (donker)rood. Vaak ziet men een zwarte vlek (het bloed) in een kleurloos lichaam.

Hoe bestrijd ik vogelmijten?

vogelmijt op ouderwetse telefoonhaak
vogelmijt op ouderwetse telefoonhaak

Het is van belang om het nestelen van vogels onder dakpannen e.d. te voorkomen door bijvoorbeeld vogelwering te plaatsen.
Als de nesten onder de pannen zitten dan is het een klein kunstje voor de vogelmijt om uw huis binnen te komen, op zoek naar een nieuwe donor. De verlaten nesten dient u te verwijderen en daarna de plek huishoudelijk (bleekwater) schoon te maken.
Aanvullend kunt u dakgootpreventie laten plaatsen zodat u dit probleem definitief voorkomt in de toekomst.
Dakgootpreventie is een duurzame en langdurige oplossing ter wering van ongedierte onder uw dak!
Daarnaast geldt dat hygiene, ook in vogelkooien, het voor vogelmijten aanmerkelijk moeilijker maakt om te gedijen en zich te verspreiden.

Ik heb een plaag van vogelmijten!

Heeft u overlast of hinder van vogelmijten of andere plaagdieren?
Twijfel niet en neem contact met ons op! Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte oplossing te vinden voor uw vogelmijtenprobleem!

Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.
mega-des logo

Telefoon: 0320-286900
Email: info@megades.nl

Deze website is een initiatief van
Mega-Des Plaagdierbeheersing
Megades Plaagdierbeheersing

Links