Latrinevliegen

Latrine vliegLeptocera fontinalis Fallen

Hoe kan ik zien dat het een rioolvliegje is?

Vaak wordt deze vlieg verward met fruitvliegen, echter zijn deze latrinevliegen donkerder tot zwart van kleur, waardoor hij zich duidelijk onderscheidt van fruitvliegen.
Een ander opmerkelijk punt is dat fruitvliegen vaak op en rond het object zitten waar ze het best gedijen zoals: rottend fruit, vuilnisbak, etensresten, terwijl de latrinevlieg altijd tegen de ramen zit omdat hij naar buiten wil.Motmug
Vaak worden samen met latrinevliegen ook motmuggen aangetroffen (zie afbeelding) of worden er alleen maar motmuggen gezien en geen latrinevliegen, echter is de oorzaak van de ontwikkeling van deze vliegen hetzelfde.

Hoe ontwikkelen rioolvliegen?

Deze kleine, donker gekleurde vliegjes ontwikkelen zich op zeer vochtige plaatsen. Daar waar de bodem verontreinigd is door rottend organisch materiaal. Vaak als men problemen ondervindt door een kapotte afvoer, lekkende gootsteen of een defect aan het toilet, ontwikkelen deze vliegjes zich in rap tempo in de kruipruimte om vervolgens met grote aantallen via leidingen en kabels uw woning binnen te komen.
De vliegjes kunnen zich ook in de omgeving van woningen ontwikkelen o.a. in mesthopen, compostbakken en in stallen.

Hoe kan ik rioolvliegjes weren en bestrijden?

De bestrijding van deze vliegen bestaat uit twee delen:

 • Eerst moet men de bron opsporen en die verwijderen. Als extra maatregel kunt u de plaats waar het organisch materiaal heeft gelegen afdekken met 20cm zand, mocht dit niet lukken omdat de kruipruimte daar te laag voor is, dan moet men de plaats van het materiaal goed schoonmaken door het afval geheel te verwijderen.

 • Houd u overlast van latrinevliegen, dan kunt u door ons een bestrijding laten uitvoeren in uw kruipruimte om hier definitief een einde aan te maken.
  Bij een zeer ernstige overlast wordt er door rioolreparateurs vaak gekozen om eerst een bestrijding door ons uit te laten voeren en vervolgens het riool te repareren en het afval grondig te verwijderen.

Latrinevliegen en motmuggen komen van buiten mijn woning

Wanneer de vliegjes zich buiten de woning ontwikkelen dient zoveel mogelijk aandacht aan de wering te worden besteed:

 • Horren aanbrengen in open ramen
 • Mestopslag in de omgeving van de woning vermijden of afdekken
 • In stallen dient men een goede hygiene te betrachten.
 • (oude ongebruikte) septitank leeg laten pompen

Eventueel kan men overgaan tot een bestrijding van de vliegenlarven (maden) in de mest met behulp van een daartoe toegelaten bestrijdingsmiddel.

Ik heb een plaag van rioolvliegjes!

Heeft u overlast of hinder van latrinevliegen, motmuggen of andere plaagdieren?
Twijfel niet en neem contact met ons op! Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte oplossing te vinden voor uw rioolvliegenprobleem!

Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.
mega-des logo

Telefoon: 0320-286900
Email: info@megades.nl

 

Gerelateerde zoekopdrachten:

 • Deltavliegjes op het toilet en in de badkamer
 • Deze website is een initiatief van
  Mega-Des Plaagdierbeheersing
  Megades Plaagdierbeheersing

  Links