Franse Veldwespen

Polistes dominula

Deze sociale wesp wordt steeds vaker in Nederland gesignaleerd.
Zij hebben een sociale levenswijze en leven in een volk van meestal minder dan honderd individuen. Het grote verschil tussen de Franse veldwesp en de “limonade” wespen die wij kennen is dat zij meestal geen overlast bezorgen en een open nestbouw hebben. De nestjes bevatten dus géén omhulsel zoals bij andere wespensoorten het geval is. Daardoor zijn zij goed te observeren.
Deze nesten bevatten meestal niet meer dan 100 cellen.

Omdat Franse Veldwespen meerdere kleine open nesten bij elkaar maken, kunnen de aantallen sterk gaan oplopen De aantal nesten die bij elkaar worden gemaakt kunnen oplopen tot wel 10 nestjes binnen een straal van 5 meter.

Hoe kan ik het verschil zien ten opzichte van andere wespen?

De kleuren van de Franse Veldwesp komen vrijwel overeen met gewone wespen en ja, ook de Franse veldwespen kunnen steken, verder zijn er weinig overeenkomsten.
Franse Veldwespen nestelen vaak met meerdere nesten onder dakpannen, terwijl de gewone wesp vrijwel nooit nesten naast elkaar heeft.
De Franse veldwesp is van andere wespen te onderscheiden door het iets afgeplatte, slankere lichaam, meer oranje voelsprieten en een overwegend zwarte kleur met gele dwarsstrepen. Mannetjes zijn van vrouwtjes te onderscheiden doordat ze gekromde uiteinden van de voelsprieten hebben. Daarnaast hebben zij groene ogen en de vrouwtjes zwarte ogen.

In de vlucht valt een Franse veldwesp wel makkelijker te herkennen ten opzichte van andere wespen. De achterpoten hangen tijdens de vlucht naar beneden
Franse veldwespen eten ook alleen maar insecten en zullen dus niet of nauwelijks voor overlast zorgen. Dit soort leidt een vrij onopvallend bestaan.

Hoe kan ik Franse veldwespen bestrijden?

De nesten worden in het voorjaar gesticht door een koningin die heeft overwinterd. Vaak werken 2 of meer jonge (zuster)koninginnen samen aan eenzelfde nest.
U moet terughoudend zijn bij de bestrijding van de Franse veldwesp.
het is een zéér nuttig insect, die veel andere irritante insecten wegvangt
Indien er overlast is door de Franse veldwesp kan men dit het beste bestrijden met een milieuvriendelijke spray zodat de natuur zo min mogelijk schade lijdt.

Er kunnen zich meerdere nesten naast elkaar of in de nabije omgeving zitten die dan wellicht ook bestreden dienen te worden.

Ik wil hulp bij de bestrijding van Franse Veldwespen

Heeft u overlast of hinder van Franse Veldwespen of andere plaagdieren?
Twijfel niet en neem contact met ons op! Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte oplossing te vinden voor uw wespenprobleem!

Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.
mega-des logo

Telefoon: 0320-286900
Email: info@megades.nl

Deze website is een initiatief van
Mega-Des Plaagdierbeheersing
Megades Plaagdierbeheersing

Links