Mediterraan Draaigatje


Met het warme weer kan het voorkomen dat u mieren ziet lopen in de tuin of in/op het trottoir.   Zwarte mieren die druk doende zijn het nest en de koningin te bevoorraden met voedsel, met name honingdauw van bladluizen staan op het menu.   Nuttige insecten welke bij grote overlast zijn te bestrijden.

Echter, is er sinds een aantal jaren een nieuwe mierensoort in Nederland geïntroduceerd, het Mediterraan draaigatje (Tapinoma nigerrimum Nylander)
die, in tegenstelling tot de tropische, gezellige naam, een schadelijk, zeer overlast gevende soort is.   Deze soort is waarschijnlijk in Nederland geïmporteerd met tuin- of potplanten.

Hoe kan ik een Mediterraan draaigatje herkennen?

Een nest van het Mediterraan draaigatje is in tegenstelling tot de “huis tuin en keuken mier” een tropisch insect welke zeer veel (ei producerende) koninginnen bevat.
Ze zijn te herkennen aan het feit dat de werksters van verschillende grootte zijn die bij mooi zomerweer allen dezelfde route lopen en –wat typisch is voor deze soort- kraterachtige nestopeningen vormen.   Vaak is het idee dat het de “gewone” tuinmier is maar dat kan tot forse problemen leiden.

mediteraan draaigatje wegvangen

Het Mediterraan Draaigatje maakt zogenaamde clusternesten, hetgeen betekent dat elke ruimte rondom de kolonie gebruikt kan worden als nest.
De mieren en hun broed ziet u dan ook vaak op allerlei door de zon beschenen plaatsen, door de veelheid van koninginnen kunnen nesten tot een superkolonie uitgroeien welke soms over meer dan honderd meter lang kunnen worden.
In de wintermaanden is er minder activiteit maar soms zijn dan ook buiten nog werksters waar te nemen.

Welke schade en overlast veroorzaken Mediterraanse draaigatjes?

Buiten bestaat de overlast uit verzakkende stoepen en tuinen, het opgewerkte zand en de enorme toename van mieren.   Met name binnen kan de overlast als ernstig worden gekenmerkt door ernstige overlast en grote hoeveelheden mieren die uw voedsel aantasten.   Ook kunnen deze mieren bijten.

stoep verzakt door mediteraan draaigatje

De mieren kunnen in de spouw gaan nestelen of in de kruipruimte en zelfs deels binnenshuis op (warme) apparatuur.   Er zijn gevallen bekend dat de mieren een nest gebouwd hebben bovenop een modem.

Hoe kan ik het mediterraan draaigatje weren en bestrijden?

De bestrijding van het mediteraan draaigatje is lastig en kan kostbaar zijn.
Belangrijk is tijdige herkenning, voorkomen is beter dan genezen!
Let op bij aanschaf van (tuin)planten, aarde en grond of er zich hier mieren in bevinden

Tips voor Mediteraan draaigatje te voorkomen:

  • Gebruik geen huis-tuin en keuken middelen;
  • Laat de mieren tijdig determineren (op naam brengen)
  • Schakel een professioneel bedrijf in

Ik wil hulp bij de bestrijding van het mediteraan draaigatje

Heeft u overlast of hinder van het mediteraan draaigatje of andere plaagdieren?
Twijfel niet en neem contact met ons op!   Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte oplossing te vinden voor uw mediteraan draaigatje probleem!

Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.mega-des logo

Telefoon: 0320-286900
Email: info@megades.nl

Deze website is een initiatief van
Mega-Des Plaagdierbeheersing
Megades Plaagdierbeheersing

Links