Tabakskever

Lasioderma serricorne F.

Waar leeft een tabakskever van?

Tabakskever (vergroot)
Tabakskever (vergroot)
De tabakskever leeft voornamelijk in (sub-)tropische landen, daar kan het dier grote schade aanrichten aan o.a. langdurig opgeslagen tabaksvoorraden en aan allerhande gedroogde plantaardige en dierlijke voorraden zoals grondnoten, koeken, cacaobonen, zaden, kruiden, rijst, vijgen, paprika’s, gedroogde vis en vismeel.
De tabakskever is 2 tot 4 mm lang, roodbruin van kleur en in lichte mate bedekt met fijne haartjes.
De antennen van de tabakskever hebben de vorm van een zaag. De bouw is vrij gedrongen en men krijgt soms het idee dat de tabakskever zich oprolt, waardoor de kop zich bijna onder het borststuk bevindt.
Op zoek naar voedsel kan de tabakskever van de ene naar de andere partij vliegen.
De larve van de kever is wit en kan 3 tot 4 mm lang worden.

N.B. Determinatie is noodzakelijk in verband met verwarring met bijvoorbeeld de houtwormkever of broodkever.

Hoe ontwikkeld de tabakskever zich?

De wijfjes van de tabakskever leggen in tabak of in andere producten 10 tot wel 100 eieren. De zojuist uitgekomen larven zwerven zeer actief rond, net zo lang totdat ze geschikt voedsel hebben gevonden. Ze kunnen zo`n 10 dagen honger verdragen en vertonen een grote drang om zich te verplaatsen. Door hun geringe afmetingen kunnen ze gemakkelijk door de kleinste openingen dringen. De larven zijn uitgesproken lichtschuw; als ze aan licht worden blootgesteld, dan verbergen ze zich zo snel mogelijk.
Zodra de larve volgroeid is, maakt ze een cocon waarin zij zich verpopt.
Deze cocons vindt men doorgaans bij tabak, bijvoorbeeld op, of in de (uitgevreten) bladsteel; bij sigaren aan het dekblad en aan de binnenkant van de doos.

Bestrijding op kleine schaal

Een snelle verwerking of een algehele vernietiging van aangetaste, kleine voorraden is een effectieve manier van bestrijden. Een geschikt alternatief is het invriezen van een aangetaste voorraad. Bij een temperatuur van -10°C gedurende 5 dagen (exclusief de tijd van het voorkoelen) worden alle levensstadia van de tabakskever gedood.
Levensmiddelen dienen bij voorkeur te worden bewaard in goed sluitende voorraadbussen. In het algemeen gesproken adviseren wij met het oog op dierplagen een zo kort mogelijke opslag van levensmiddelen, onder droge en koele omstandigheden.
Zijn er twijfels over de aantasting van producten, inspecteer de voorraad dan nauwkeurig. Zodra aangetaste voorraden zijn weggehaald, dient de opslagruimte grondig te worden gereinigd. Larven en kevers kunnen namelijk lange tijd overleven in resten van allerlei producten die in naden en kieren zijn achtergebleven!
Chemische middelen zijn voor de bestrijding van de tabakskever in het algemeen gesproken niet nodig, tenzij er sprake is van een zeer grote aantasting van tabakskevers.

Bedrijfsmatige opslag

Mocht de tabakskever de kwaliteit van de voorraad levensmiddelen ernstig aantasten, dan worden additionele maatregelen geadviseerd. Op de eerste plaats is dat een grondige reiniging van alle lege opslagplaatsen en deze (waar nodig) behandelen met een bestrijdingsmiddel.
In grote opslagplaatsen voor tabak of andere voedingsmiddelen kan men feromoonvallen ophangen voor regelmatige controle op de aanwezigheid van tabakskevers.
Als men de temperatuur in opslagplaatsen onder 18°C houdt, staat de ontwikkeling van tabakskevers stil.
Van belang is dat de hygiëne optimaal is; dus geen zwerfvuil laten slingeren.
Ook naden en kieren regelmatig goed schoonmaken zodat de larven zich niet kunnen terugtrekken om te verpoppen.

Heeft u problemen met tabakskevers?

Heeft u overlast of hinder van tabakskevers of andere plaagdieren?
Twijfel niet en neem contact met ons op! Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte oplossing te vinden voor uw ongedierteprobleem!

Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.
mega-des logo

Telefoon: 0320-286900
Email: info@megades.nl

Deze website is een initiatief van
Mega-Des Plaagdierbeheersing
Megades Plaagdierbeheersing

Links