Zwaluwwantsen

Zwaluwwants (Oeciacus hirundinis Lamarck)
Orde: Hemiptera (halfvleugeligen)
Familie: Cimicidae (bedwantsen)

De zwaluwwants is in Nederland zeer zeldzaam en wordt bijna niet aangetroffen.
Hij leeft als parasiet in nesten van met name zwaluwen. Incidenteel kunnen ze voorkomen in nesten van andere vogels, zoals mussen.
De nimfen (larven) en volwassen wantsen kunnen maanden zonder voedsel overleven.

Hoe ziet een zwaluwwants eruit?

De zwaluwwants heeft een sterk afgeplat, ovaalvormig lichaam en wordt ca. 3-4 mm groot.   Zwaluwwantsen lijken erg op de bedwants, maar zijn iets kleiner, meer oranje van kleur en sterker behaard.   Ook de antennen zijn korter.

Kunnen Zwaluwwantsen steken?

De zwaluwwants leeft als ectoparasiet in de nesten van met name zwaluwen.
Vanwege de lange afwezigheid van deze trekvogels, overwinteren zwaluwwantsen al vastend in de nesten of in de nabije omgeving ervan.
Tijdens het broedseizoen en na het uitvliegen van de vogels, kan het voorkomen dat de wantsen op zoek gaan naar een bloedmaaltijd en zodoende in een woning belanden en mensen of huisdieren steken.

Ik krijg jeuk van zwaluwwantsen

Als zwaluwwantsen in grote aantallen aanwezig zijn, kunnen zij voor de mens hinderlijk worden en veroorzaken hun beten soortgelijke reacties als die van de bedwants. (jeuk, zwellingen)   Met alleen mensenbloed zijn zij in staat om meerdere generaties te ontwikkelen.

Hoe kan ik zwaluwwantsen weren?

Om eventuele overlast van zwaluwwantsen tegen te gaan, kunt u de zwaluwnesten na de broedperiode te verwijderen en Birdfree optical gel plaatsen.

Wanneer u last heeft van Zwaluwwantsen door mussen, kunt u het beste vogelschroot aanbrengen onder de dakpannen

Let op! Mussen en zwaluwen zijn beschermde diersoorten en mogen geen hinder ondervinden van een bestrijding.

Hoe kan ik zwaluwwantsen bestrijden?

De bestrijding zal in de eerste plaats moeten bestaan uit het opruimen van aanwezige verlaten nesten van zwaluwen en mussen.
Verwijder de nesten pas wanneer u hier een ontheffing voor heeft.
Het verwijderen van de nesten zonder ontheffing kan u een boete opleveren.
Voor u hiertoe overgaat, is het wenselijk om de nesten grondig te bespuiten met een voor kruipende insecten toegelaten insecticide.   De nesten dienen kort na de bespuiting te worden opgeruimd om vergiftiging van de mogelijk terugkerende vogels te voorkomen.

Zwaluwwantsen lijken ontzettend veel op bedwantsen.

Na het verwijderen van de nesten, is het noodzakelijk om wering aan te brengen zodat de vogels niet opnieuw de locatie kunnen besmetten.
Eventueel kunt u de naden en kieren behandelen met een insecticide omdat de mogelijkheid bestaat dat de zwaluwwantsen in de naden en kieren zijn weggekropen.

Ik wil hulp bij de bestrijding van zwaluwwantsen!

Wanneer u bovesntaande niet zelf kunt of wilt uitvoeren, kunnen de medewerkers van ons bedrijf u helpen met de Zwaluwwantsen bestrijding, het verwijderen van de nesten en het aanbrengen van de wering.
Mega-Des kan voor u het hele actieplan van A-Z uitvoeren.

Heeft u overlast of hinder van zwaluwwantsen of andere plaagdieren?
Twijfel niet en neem contact met ons op!   Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte oplossing te vinden voor uw zwaluwwantsenplaag!

Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.mega-des logo


Telefoon: 0320-286900
Email: info@megades.nl

Deze website is een initiatief van
Mega-Des Plaagdierbeheersing
Megades Plaagdierbeheersing

Links