Rosse Metselbij

Osmia Rufa, L. en Osmia bicornis, L.

Uiterlijk en leefwijze

rosse mestelbij

Deze kleine bij komt uitsluitend voor van maart tot begin juli, daarna is haar cyclus volbracht en heeft u er voor de rest van het jaar geen last meer van. Deze bijen zijn zeer vriendelijk en nuttig in en om de tuin, ze kunnen goed samen met kinderen en huisdieren.
Hoewel ze kunnen steken, is het bekend dat ze pas steken als ze ruw worden behandeld en dreigen te sterven.

rosse mestelbij ingang

Als ze steken is deze steek niet of nauwelijks pijnlijk en zal bijna geen reactie op de huid veroorzaken zoals bij een wespen of bijensteek.
De kleine vrouwtjesbijen verzamelen stuifmeel en stoppen dit in kleine holle ruimten tussen kozijnen, voegen en andere naden en kieren, hier leggen ze hun eitjes in. Uit deze eitjes komt een larve die zich tegoed doet aan het nectar en het stuifmeel.
In het volgend voorjaar komt de bij naar buiten en is de cyclus rond.
Anders dan andere bijensoorten, leeft de rosse metselbij solitair (alleen) en leeft dus niet vanuit een staat met een koningin.rosse mestelbij kraamkamer

Hoe kan ik rosse metselbijen weren en bestrijden?

Een bestrijding tegen deze dieren is nutteloos en ten zeerste af te raden.
Ze zijn zeer nuttig en absoluut niet agressief. Mocht u toch ernstige hinder onder vinden van rosse metselbijen, zorgt u er dan voor dat alle gaten en kieren in uw buitenmuur dicht zijn, zodat het nestelen voor deze bijen onmogelijk wordt gemaakt. Vervolgens zal de bij haar oorspronkelijke broedplaatsen zoeken (rottend hout) en daar haar eitjes afzetten.

alle kraamkamertjes achter elkaar in een holle ruimte. (boorgat)
alle kraamkamertjes achter elkaar in een holle ruimte. (boorgat)

Wilt u de solitaire bijen niet vlakbij uw woning, maar u wilt ze ook niet belemmeren in hun ontwikkeling, dan kunt u als alternatief een insectenhotel plaatsen waar de bijen ongestoord verder kunnen gaan met hun levenscyclus.

Heeft u problemen met metselbijen?

Heeft u overlast of hinder van solitaire bijen of andere plaagdieren?
Twijfel niet en neem contact met ons op! Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte oplossing te vinden voor uw ongedierteprobleem!

Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.
mega-des logo

Telefoon: 0320-286900
Email: info@megades.nl

Deze website is een initiatief van
Mega-Des Plaagdierbeheersing
Megades Plaagdierbeheersing

Links