Anobium punctatum. (De Geer)
Dit is de meest voorkomende houtboorder in ons land binnen gebouwen.
Ze tasten zowel naald- als loofhout aan. Van mei t/m augustus kunnen de kevers uit het hout tevoorschijn komen, ze kunnen dan uitstekend vliegen; gaan dan paren, waarna de vrouwtjes 20 tot 40 eitjes leggen in spleten van het hout. De larven boren zich ter plaatse in het hout.
De larve van de houtworm is vaalwit van kleur en kan tot 7 mm lang worden.
Als men de larve uit het hout peutert, kromt deze zich in de vorm van een komma.
Er bestaat een voorkeur voor hout dat gedurende lange tijd in dezelfde positie blijft en enigszins vochtig is. Aantastingen kunnen dus vooral optreden in ruimtes die weinig gebruikt worden.
Wanneer u ronde gaatjes met een doorsnede van 1-2 mm in het hout vindt, duidt dit op de aanwezigheid van houtworm. Veelal vindt men zogenaamd boormeel (zeer fijn houtzaagsel) onder de gaatjes.
Uit die gaatjes zijn de kevers gekomen die in grootte varieren van 3-6 mm en gewoonlijk chocoladebruin van kleur zijn. Voordat het kevers geworden zijn, zullen de larven de eerste 3 tot 4 jaar gangen knagen in het hout. De kevers veroorzaken de gaatjes in het hout omdat ze daardoor naar buiten vliegen. Daarentegen veroorzaken de houtwormlarven de grootste schade.
Voor de bestrijding van de houtworm moet men het hout ontdoen van vuil en stof en lak.
Met behulp van een pomp wordt er een vloeistof op het hout aangebracht zodat de kevers en larven in het hout worden bestreden. De larven die in een later stadium uit de eitjes komen zullen alsnog sterven door de hoeveelheid insecticide in het hout.
Heeft u overlast of hinder van houtworm of andere plaagdieren?
Twijfel niet en neem contact met ons op! Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte oplossing te vinden voor uw houtwormprobleem!
Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.
Telefoon: 0320-286900
Email: info@megades.nl