Cacaomot

Ephestia elutella, Hubner

Waar leeft een cacaomot van?

cacaomotDe cacaomot wordt ook wel tabaksmot genoemd, deze mot komt veel voor in cacaoverwerkende bedrijven maar ook in tabaksfabrieken en opslagplaatsen. Ze zijn, merkwaardig genoeg, bestand tegen nicotine en zijn samen met de tabakskever het gevaarlijkste, schadelijke insect in de tabaksindustrie.
Alhoewel deze motten een bepaalde voedselvoorkeur hebben, kunnen ze ook prima leven van noten, zaden, granen, gedroogde vruchten en meelproducten.

Hoe is de ontwikkeling van de cacaomot?

Een cacaomot ontwikkeld zich het best tussen de 17C en 36C.
In deze omstandigheden duurt de ontwikkeling slechts 30 dagen.
De eieren worden in de etenswaren gelegd, waarna de larven zich tegoed doen aan het produkt en zich ingraven waarna ze “spinsel” vormen. De verpopping van de larven vindt in het produkt plaats of in de nabijheid daarvan. (bijv. in en om de verpakking)
De imago’s (volwassen insecten) leven 1-2 weken en kunnen vrij ver vliegen.

Ephestia elutella
Ephestia elutella

Welke schade richten cacaomotten aan?

De larve van de cacaomot kan goederen beschadigen door eraan te knagen en te vervuilen met uitwerpselen. Maar ze veroorzaken vooral schade aan producten die reeds aangetast zijn door andere voorraadaantasters of beschadigd zijn tijdens vervoer en opslag. Het is ook mogelijk dat in een fabriek waar motten voorkomen, eieren gelegd worden in gereed product zoals chocolade.

Hoe kan ik cacaomotten weren en bestrijden?

Door preventieve maatregelen kunnen veel problemen voorkomen worden. Binnenkomende goederen controleren, lage temperatuur (<15 C) voedingsmiddelen bewaren in goed gesloten bussen en of potten, korte opslagtermijnen, lege ruimten opgeruimd en schoonhouden en machines regelmatig reinigen.
Magazijnen kunnen behandeld worden door een ruimtebehandelingen met een insecticide.
Deze bestrijdingstechniek berust op het doorbreken van de levenscyclus van het insect.

Ik heb een plaag van cacaomotten

Heeft u overlast of hinder van cacaomotten of andere plaagdieren?
Twijfel niet en neem contact met ons op! Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte oplossing te vinden voor uw mottenprobleem!

Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.
mega-des logo

Telefoon: 0320-286900
Email: info@megades.nl

Deze website is een initiatief van
Mega-Des Plaagdierbeheersing
Megades Plaagdierbeheersing

Links