Meelmijt

Acarus siro L.

Hoe kan ik een een aantasting van meelmijten herkennen?

MeelmijtMeelmijten lijken met het blote oog nog het meest op “levende” bleke stofdeeltjes. Onder de microscoop ziet men pas dat meelmijten spinachtigen zijn. Voedingsmiddelen waarin zich mijten hebben ontwikkeld, krijgen
een karakteristieke muffe geur en krijgen een smaak die ze minder geschikt maakt voor menselijke consumptie
Op allerlei producten van plantaardige en dierlijke herkomst kan men soms mijten aantreffen.
Meestal gaat het dan om (kleine) voorraden levensmiddelen die enige tijd zijn blijven liggen.
Als deze producten tijdens de bewaring enigszins vochtig zijn geworden, ontwikkelen zich daarop grote aantallen mijten.
Voorbeelden van mijtensoorten die op zo’n manier in huis wel eens voorkomen, zijn o.a. de hier afgebeelde meelmijt en de schimmelmijten (Tyrophagus longior Gervais en Tyrophagus put-rescentiae Schrank.)

Hoe ontwikkelen meelmijten?

Als de omstandigheden gunstig zijn, kunnen de mijten zich massaal ontwikkelen. Gunstige omstandigheden voor de mijten zijn: een aangenaam warme temperatuur (25-30°C) en een relatieve luchtvochtigheid van minstens 70%.
Ze ontwikkelen zich dan zeer snel. Om een voorbeeld te geven: bij een temperatuur van 23°C en 85% relatieve luchtvochtigheid ontwikkelen de mijten zich in 2 tot 3 weken. In het algemeen geldt: hoe lager de temperatuur, hoe trager de ontwikkeling van deze mijten zal verlopen. Bij een relatieve luchtvochtigheid van 60% of minder, staat hun ontwikkeling zelfs volkomen stil.

Waar leven meelmijten van?

Mijten voeden zich voornamelijk met de schimmels die zich op levensmiddelen ontwikkelen. Van Tyrophagus putrescentiae Schrank is bekend dat hij zich bij voorkeur ontwikkelt in voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan vetten en eiwitten.

Signalering van meelmijten plaag

De aanwezigheid van deze mijten in meel is op een eenvoudige manier aantoonbaar. Veeg een klein beetje meel bij elkaar en strijk het glad. Als het oppervlak na verloop van tijd weer “ruw” wordt, dan is dat een aanwijzing voor de aanwezigheid van mijten.

Hoe kan ik meelmijten weren en bestrijden?

Als mijten geconstateerd worden, dient men allereerst na te gaan waar ze hun voedingsbron vinden.
Alle voorraden levensmiddelen moeten nauwkeurig gecontroleerd worden; producten die in een minder goede staat verkeren, kunnen het beste vernietigd worden.
Maak de opslagruimten (kast, kelder e.d.) grondig en volledig schoon en laat het goed drogen. Dat laatste is belangrijk. Wij adviseren om oude voorraden altijd eerst te gebruiken. Bewaar voorraden bij voorkeur in goed afgesloten bussen of trommels en zorg altijd voor een zo kort mogelijk durende, koele en droge opslag.
Als mijten in vloerbedekking voorkomen (bv. biezen matten) is droogstoken en ventileren noodzakelijk.

Het gebruik van bestrijdingsmiddelen zal geen blijvende oplossing bieden.
Het beste resultaat bereikt u door bovenstaande adviezen uit te voeren en daarna dagelijks de mijten weg te zuigen met de stofzuiger. Na ca. 3 tot 5 dagen is uw probleem opgelost, zo niet, dan heeft u (nog) niet de bron gevonden en verwijderd.

Heeft u problemen met meelmijten?

Heeft u overlast of hinder van meelmijten of andere plaagdieren?
Twijfel niet en neem contact met ons op! Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte oplossing te vinden voor uw ongedierteprobleem!

Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.
mega-des logo

Telefoon: 0320-286900
Email: info@megades.nl

Deze website is een initiatief van
Mega-Des Plaagdierbeheersing
Megades Plaagdierbeheersing

Links