(Linepithema humile Mayr)
De identificatie van de Argentijnse plaagmier is niet eenvoudig in vergelijking met andere soorten mieren.
Alleen de mannetjes zijn duidelijk herkenbaar.
De Argentijnse plaagmier is een bruingele mier van 2 tot 3 mm lang met een iets donkerbruin achterlijf en is een buitengewoon agressief insect dat in zijn leefgebied de meeste andere mierensoorten uitroeit en alles eet wat hem voor de bek komt.
Volgens sommige onderzoekers tot jonge vogels aan toe.
De werkster zijn ongevleugeld (meestal gevlekt) en zijn licht-tot donkerbruin.
De antennes zijn sterk gebogen (12 segmenten) en er is een knooppunt in de voorzijde van de buik. (taille )
De koninginnen kunnen tot 6mm groot worden.
De duur van eitje tot volwassen insect is afhankelijk van temperatuur en luchtvochtigheid, maar de ontwikkeling ligt ergens tussen de 2 en 5 maanden.
Een bestrijdingsactie tegen de Argentijnse plaagmier is dan ook altijd een bestrijdingsactie met een lange adem.
Argentijnse plaagmieren verzamelen zoet voedsel en vinden hun spoor d.m.v. geuren die de verkenners hebben achtergelaten.
Wanneer uw plant last heeft van luizen, zullen ze de luizen gaan melken voor het zoete honingdauw dat ze afscheiden.
Een natuurlijke bestrijding van de luizen d.m.v. lieveheersbeestjes zal zeker het leven kosten van deze beestjes omdat de mieren de luizen zullen beschermen op een zeer uitermate agressieve manier.
Argentijnse plaagmieren dragen bacterien bij zich en zijn zeer ongewenst.
De Argentijnse plaagmier komt bij ons inmiddels ook voor en zorgt ervoor dat ze onze inheemse mieren verdrijven en uitmoorden.
Omdat de Argentijnse plaagmier een voorkeur heeft voor warme vochtige plaatsen met temperaturen rond de 30C, leven ze ’s winters voornamelijk binnen gebouwen.
Daar kan men ze meestal vinden rondom plantenbakken, meterkasten,aquaria en vlakbij voedselbronnen.
Echter kunnen de nesten die vlakbij voedselbronnen gelokaliseerd zijn “satelliet nesten” zijn.
Dit zijn kleine snel verplaatsbare kolonies die deel uitmaken van de grotere kolonie die ergens anders definitief is gevestigd.
Een bestrijdingsactie tegen Argentijnse plaagmieren m.b.v. aerosols of andere spuitstoffen is ten zeerste af te raden.
Met deze actie bereikt men niet alle exemplaren en zeker niet de koninginnen.
Daarnaast zal het nest zich opsplitsen in meerdere kolonies en zich verspreiden over een groter gebied waardoor de plaag alleen maar erger en moeilijker te bestrijden wordt.
Het is dan ook zeer aan te bevelen een bestrijdingsactie uit te voeren zoals men dat ook doet met Faraomieren en Witvoetmieren.
Niet zelf! Dit dient door een professioneel bedrijf te worden uitgevoerd.
Na een grondige inspectie en inventarisatie in het object, kan een bestrijdingsplan worden opgezet. De bestrijding wordt uitgevoerd d.m.v. een gel hierin zit een lokstof waar de mieren op af komen, deze stof nemen ze mee naar het nest en worden daar de larven en koningin vervolgens vergiftigd.
Na 6 weken vindt er een controle plaats om te kijken of er opname is en het aantal mieren afneemt. Een goede hygiene tijdens deze behandeling is een vereiste, alles goed schoonmaken, voedsel in gesloten bussen en potten bewaren zodat de mieren daar niet bij kunnen komen.
Voor een succesvolle bestrijdingsactie tegen argentijnse plaagmieren in een flat, rijtjeswoning of twee onder een kap is het van belang dat alle aangrenzende ruimtes ook behandeld worden om zo een snelle her-besmetting te voorkomen.
Ook zal er gedurende een periode van 6 maanden controles en inspecties uitgevoerd moeten worden om zo 100% zeker te zijn dat alle eitjes en koninginnetjes tijdens de bestrijdingsactie zijn gedood.
Heeft u overlast of hinder van argentijnse plaagmieren? of andere plaagdieren?
Twijfel niet en neem contact met ons op! Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte oplossing te vinden voor uw mierenprobleem!
Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.
Telefoon: 0320-286900
Email: info@megades.nl