Tenebrio molitor L.
De meeltor is een zwart tot zwartbruine kever met gegroefde dekschilden en een lengte van 13 tot 18mm. De onderkant is roodbruin gekleurd. De tot 28mm. grote larven (meelwormen) zijn geelbruin van kleur en hebben drie paar goed ontwikkelde poten.
Zowel de volwassen meeltorren als de larven voeden zich bij voorkeur met plantaardig, maar ook wel dierlijk materiaal zoals meelproducten, brood, diervoeders, lompen e.d.
De vrouwelijke kever legt ongeveer 400 eitjes welke na 10 tot 20 dagen uitkomen.
Het larve-stadium duurt, afhankelijk van temperatuur 1 tot 1,5 jaar waarna ze zich in ongeveer 14 dagen tot volwassen kevers verpoppen.
Door deze lange levenscyclus vormen meeltorren slechts zelden een plaag.
Alleen in slecht gecontroleerde, langdurig opgeslagen voorraden kunnen zij door verontreiniging en vraat, schade veroorzaken.
Wanneer meeltorren in een woning worden aangetroffen zijn zij vrijwel altijd afkomstig uit vogelnesten, ze ontwikkelen zich in de achtergebleven voedselresten in het vogelnest en wanneer de vogels uitgevlogen zijn en het nest verlaten, kunnen ze via het dak in huis komen.
•Hygienische bedrijfsvoering
•Oude voorraden opruimen.
•Oude en verlaten vogelnesten verwijderen.
Aangezien meeltorren zelden in grote aantallen voorkomen en de bron gemakkelijk kan worden opgespoord is een chemische bestrijding vaak niet nodig.
Heeft u overlast of hinder van meeltorren of andere plaagdieren?
Twijfel niet en neem contact met ons op! Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte oplossing te vinden voor uw torrenprobleem!
Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.
Telefoon: 0320-286900
Email: info@megades.nl